Groene inhoudsopgave
Je kunt maar beter te veel dan te weinig water geven aan jouw groene vrienden. Want wortelrot ligt op de loer wanneer je te veel water geeft. De wortels rotten weg door het overtollige water, met alle gevolgen van dien. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Alles over wortelrot lees je hieronder.
Oorzaak
Zoals net al even kort werd benoemd is wortelrot het gevolg van te veel water geven. Als de potgrond kletsnat is, kunnen de wortels geen zuurstof meer krijgen en beginnen ze te rotten. Wortelrot is helaas een kwaal waar vrijwel geen een plant tegen op kan boksen.
Schade
Wanneer de wortels van de plant beginnen te rotten laat de plant dat graag merken. Hij vertoont gele plekken op het blad, zal de bladeren laten vallen en in het geval van vetplanten worden de bladeren sompig. Ook kan het zijn dat de bladeren juist bruin worden. Dat willen we natuurlijk het liefst voorkomen. Hoe? Dat vertellen we je graag hieronder.
Behandeling op natuurlijke wijze
Natuurlijk is de eerste stap: minder water geven. Komen we te laat met deze eerste stap, en heb je al te veel water gegeven? Dan is het belangrijk om de potgrond te checken. Wanneer de potgrond nat aanvoelt is de kans groot dat het bij de wortels nog natter is. Je kunt vervolgens de plant uit de pot halen en de potgrond rondom de wortels weghalen. Zo kun je de wortels controleren.
Zijn de wortels nog intact en hebben ze een witte of bruine kleur? Dan is dat een goed teken. Wanneer ze juist erg slap aanvoelen of misschien zelfs sompig, is dan een slecht teken. Het is nu hoogtijd om deze wortels weg te halen. Dit kun je gewoon doen met een mesje. Heb je een groot deel van de wortels weggehaald? Dan is het helaas ook verstandig om een deel van de plant weg te snijden. De grootte van de wortels en van de plant moeten namelijk in evenwicht zijn.
Doe de plant weer opnieuw in de pot en geef hem wat verse potgrond. Zorg er nu voor dat je niet weer te veel water geeft. Een slimme oplossing is om de plant eerst in een binnenpotje te planten en daarna pas in de sierpot. In een binnenpotje zitten gaten onderin, zodat het overtollige water kan wegstromen. Heb je geen binnenpotje die geschikt is voor de sierpot? Dan kun je ook nog kiezen om hydrokorrels onderin de sierpot te leggen.
Behandeling met bestrijdingsmiddelen
Er bestaan geen bestrijdingsmiddelen die deze plantenziekte kunnen oplossen. Het is puur een kwestie van minder water geven, zieke wortels wegsnijden en de plant opnieuw verpotten.
Veelgestelde vragen
Wortelrot wordt veroorzaakt door het geven van teveel water. Dit betekent dat je het beter kunt voorkomen dan genezen. Wortelrot herken je aan dode bladeren, bladeren met gele vlekken of een slijmerige stengel/stam.
Haal de plant uit de pot. Dit kun je het beste buiten doen in verband met het opruimen van potgrond. Maak de wortels van de plant helemaal schoon en knip vervolgens de zachte wortels weg. Het is belangrijk dat er alleen harde wortels overblijven.
Wanneer de wortels weinig zuurstof krijgen (luchtige grond), maar juist wel veel water opnemen. Dit betekent dat er rot ontstaat bij de wortels, welke vervolgens zullen afbreken. Een kamerplant krijgt dan helemaal geen voedingsstoffen en zuurstof meer.