Groene inhoudsopgave
Waar sommige mensen kunnen genieten van de mooie herfstkleuren in de tuin, wil een ander graag het hele jaar door genieten van een groene tuin. Toch is het groen houden van een tuin niet voor iedereen weggelegd. Je moet er immers wel wat tijd voor vrijmaken. Gelukkig kunnen wij jou een handje helpen met de onderstaande tips.
1. Kies geschikte planten
Het begint natuurlijk bij het uitzoeken van geschikte planten. Met geschikte planten bedoelen we planten die het hele jaar door mooi blijven. Dit worden ook wel winterharde planten genoemd. Een aantal voorbeelden van winterharde planten zijn coniferen, vaste planten en de Japanse esdoorn. Deze planten laten geleidelijk hun blad vallen en blijven in leven, ook al vriest het. Wel kan het zijn dat je een aantal planten goed moet inpakken. Je kunt hiervoor altijd een kijkje nemen in de plantengids. Gelukkig bestaan er maar liefst honderden winterharde planten, zodat jij optimaal kunt genieten van een groene tuin.
2. Grasmatten
Het hebben van een groen gazon vinden de meeste mensen een lust voor het oog. Toch is niet iedereen een liefhebber van gras, want veel vinden het maaien ervan een hoop gedoe. Echter, moet je erbij stilstaan dat het gazon lang niet zo mooi hoeft te zijn als bij een voetbalveld. Je mag het heus een beetje laten woekeren, maar houd het wel in de gaten. Een grasmat moet toch eens in de zoveel keer gemaaid worden. Gelukkig heb je daarna een frisse en groene tuin.
3. Vul de borders
Een border in de tuin = volplanten die handel. Wees niet zuinig met planten en zorg ervoor dat ze goed op elkaar aansluiten. Wanneer ze gaan bloeien zal dit alleen maar groter en groter worden, zodat het een grote rimboe in jouw tuin wordt. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor planten die een verschillende bloeiperiode hebben. Wanneer de ene plant zijn blad laat vallen, gaat de ander net in bloei. Bovendien krijgt onkruid zo minder de kans om te overleven. Dat is nog eens een fijne win-winsituatie.
4. Water
Water in jouw tuin zorgt voor een speels effect. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een vijver of een fonteintje. Voor een vijver heb je speciale planten die goed tegen water kunnen, denk aan waterlelies. Dit zorgt voor een natuurlijk effect in jouw tuin. Bovendien zorgt een vijver ervoor dat het regenwater wordt opgevangen, in plaats van dat het regenwater in het riool terecht komt. Hierdoor krijg je ook een groene tuin, maar dan op een andere manier.
Veelgestelde vragen
Winterharde planten zijn planten die de winter zonder bescherming kunnen overleven. Voorbeelden van winterharde planten zijn winterheide, conifeer, skimmia en de buxus.
Je kunt niet-winterharde planten beschermen door een laag boomschors of stro rondom de kluit te leggen. Ook kun je jutedekens of oude dekens gebruiken om de plant in te pakken.
Een groene tuin is beter voor de biodiversiteit. Jouw tuin wordt op deze manier een leefgebied voor insecten en vogels. Bovendien is een groene tuin ook lekker koel in de zomer, en het staat natuurlijk fleurig.