Het verschil tussen een warme periode naar een koudere periode is erg aan te merken op je buitenplanten, er gebeurt natuurlijk erg veel. Maar wist je dat jouw kamerplanten hier ook last van kunnen krijgen? Ze zullen zich namelijk anders gaan gedragen. Hieronder kun je lezen wat je kunt verwachten van jouw planten en hoe je hiermee kunt omgaan.

Winterrust

Zoals je misschien wel wist gaan de meeste planten in winterrust. Dit wil zeggen dat ze stoppen of heel weinig groeien in de koude periode. Dit komt doordat er in de winter minder daglicht aanwezig is. De planten die afhankelijk zijn van zonlicht, hebben dus een stuk minder energie die ze kunnen verbruiken. Daardoor komen deze planten in winterrust.

Water

Een plant die minder zonlicht krijgt, is een plant die minder energie heeft. Hoe minder energie een plant verbruikt, hoe minder water deze nodig heeft. Het is dus van belang om jouw plant in de koude periode niet te veel water geeft. Steek voordat je je plant water geeft even je vinger in de grond en geef vervolgens pas water als de grond helemaal droog is. Als je je plant zoals normaal water blijft geven, kan het zijn dat jouw plant uiteindelijk verzuipt. 

Kachel

Voor ons is het vanzelfsprekend om in de herfst en winter de kachel aan te zetten. Wees je er wel van bewust dat dit gevolgen kan hebben voor jouw groene vrienden. De bladeren van jouw planten kunnen snel uitdrogen. Zorg er dus voor dat je geen planten boven de verwarming hebt staan. Je kunt de verwarming dus prima aanzetten, maar let een beetje op je planten. 

Plantenvoeding en verpotten

Plantenvoeding stimuleert de groei van jouw planten, maar aangezien de meeste planten dus in een winterrust komt is plantenvoeding overbodig. Sterker nog, de plantenvoeding kan de wortels en mineralen in de grond beschadigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, stop dus deze periode met het geven van plantenvoeding.

Ook is het verstandig om ook even in deze periode te wachten met verpotten. Als je een plant verpot, worden er meestal wel een paar wortels aangetast. Tijdens de warmere periode groeien je planten ook goed en is dit geen probleem. Maar tijdens de herfst en winter kan dit wel voor problemen zorgen, aangezien je planten amper groeien. Zorg er dus voor dat je wacht met verpotten tot het voorjaar. 

Veelgestelde vragen

Wat is de minimumtemperatuur van een kamerplant?

Een kamerplant kan vaak geen temperaturen aan onder de 10 graden.

Moet ik mijn plant voeding geven in de winter?

Het is belangrijk om plantenvoeding over te slaan in de winter. Wanneer je dit wel doet, kan het zelfs schadelijk zijn voor de plant aangezien de plant in winterrust verkeert.

Hoeveel water moet ik mijn planten geven in de winter?

Het is belangrijk om in de winter zo min mogelijk water te geven aan jouw planten, aangezien jouw plant in een winterrust verkeert.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *