siergras in tuin

Er bestaan talloze soorten planten: elke plant is uniek en heeft zijn eigen manier van groeien en zijn eigen uitstraling. Planten kunnen de boel opfleuren en zijn dus een echte must als je jouw tuin gezellig wil aankleden. Zo kun je bijvoorbeeld siergrassen in jouw tuin planten. Een aantal redenen waarom je dat zou kunnen doen, zetten we hieronder op een rij.

Het uiterlijk van de siergrassen

Siergrassen zijn nou eenmaal erg leuk om in jouw tuin te hebben. Leuk omdat ze een leuk uiterlijk hebben! Daarnaast zijn er veel verschillende siergrassen te verkrijgen: er bestaan talloze soorten. Iedere siergras heeft zo weer zijn eigen eigenschappen en uiterlijk. Bij de ene siergras komen mooie pluimpjes tevoorschijn, terwijl bij de andere siergrassen juist gekleurde bloemen naar voren komen. Ook kunnen de kleuren van de planten verschillen: de ene grasspriet is blauw, terwijl de andere grasspriet felgekleurd groen kan zijn. De diversiteit van deze planten maakt het leuk om in de tuin te hebben.

Zo heb je bijvoorbeeld de populaire lampenpoetsersgras. In deze siergras groeien schattige pluimpjes. Deze plant is om deze pluimpjes dan ook erg populair. Wil je gekleurde pluimpjes in jouw siergras? Kies dan voor de leliegras.

Je hebt ook pampasgras. Deze siergras krijgt nog grotere pluimen dan de lampenpoetsersgras en is daarmee ook een echte eyecatcher. Deze siergras kan erg groot worden.

Er werd net ook benoemd dat er siergras bestaat in verschillende kleuren: zo heb je bijvoorbeeld blauw schapengras of het knalgroene berenvel. 

siergras in tuin

In iedere tuinstijl een meerwaarde

De siergrassen kunnen in iedere tuin een ware toevoeging zijn. Siergrassen zijn namelijk mooi, stralen eenvoud uit maar hebben toch ook iets speels. Siergrassen kunnen bovendien erg goed staan in de tuin, wat de stijl ook is. Zo kunnen de siergrassen een hoekje vullen in een landelijke tuin, staan ze perfect in een Ibiza-achtige tuin maar ook in een strakke tuin kan een siergras goed staan in bijvoorbeeld een border. Daarnaast kan het juist voor een contrast zorgen in een strakke tuin: tussen de strakke borders en grote tegels kan een siergras juist een eyecatcher vormen en zorgen voor contrast tussen de andere planten.

Het hele jaar door genieten

Zoals net al werd benoemd, bestaan er veel verschillende soorten siergrassen. Je hebt ook siergrassen die in de winter gewoon mooi blijven. Wil je dus het hele jaar door genieten van jouw sierlijke siergrasjes? Kies dan voor de variant die winterhard blijft, zodat je het hele jaar kunt kijken naar de speelse grassprieten die dansen in de wind. 

Onderhoudsgemak

Een ander groot voordeel van de populaire siergras, is dat de meeste varianten erg onderhoudsvriendelijk zijn. Het onderhoud van de siergras vraagt namelijk helemaal niet zo veel moeite en tijd van je. Je geeft de siergrassen zo nu en dan een beetje water en het snoeien van de plant is geen werkje waar je veel skills voor nodig moet hebben. In het voorjaar knip je gewoon de uitgedroogde sprieten af en je kunt vervolgens weer genieten van frisse, groene sprieten. Zo kun je ook de plant meteen in een mooi bolletje knippen, zodat de siergras zijn ronde vorm behoudt. Daarnaast kan een siergras prima in de zon staan, maar houdt hierbij wel rekening met de wensen van de specifieke siergrassoort.

Voordelen voor dieren en milieu

Het plaatsen van planten in de tuin is sowieso een goed idee. Planten zijn namelijk erg voordelig voor de aardbol en voor de dieren, aangezien planten bijvoorbeeld een schuilplaats kunnen bieden voor dieren. Vooral siergrassen zijn in dit geval fijn, aangezien deze erg groot kunnen worden en een soort ‘afdakje’ kunnen bieden. Daarnaast zorgen de siergrassen er ook voor dat het overtollige water kan worden opgevangen bij bijvoorbeeld een regenbui.

Veelgestelde vragen over siergrassen in de tuin

Welke soorten siergrassen zijn geschikt voor mijn tuin?

Populaire opties zijn onder andere Zegge (Carex), Pampasgras (Cortaderia), Lampenpoetsersgras (Pennisetum), en Japans Bloedgras (Imperata).

Hoe groot worden siergrassen?

Dit varieert per soort, maar veel siergrassen kunnen variëren van enkele centimeters tot enkele meters hoog, afhankelijk van de cultivar en groeiomstandigheden.

Wanneer is de beste tijd om siergrassen te planten?

De beste tijd om siergrassen te planten is in het voorjaar of in de herfst, wanneer de grond nog warm is en er voldoende tijd is voor de planten om zich te vestigen voordat de extreme temperaturen van de zomer of winter aanbreken.

Hoe moet ik siergrassen onderhouden?

Over het algemeen vereisen siergrassen weinig onderhoud. Snoei dode bladeren en bloemen in het voorjaar om ruimte te maken voor nieuwe groei. Geef tijdens droge periodes regelmatig water, maar vermijd overbewatering.

Zijn siergrassen winterhard?

Veel soorten siergrassen zijn winterhard, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke soort en de groeiomstandigheden. Raadpleeg de hardheidszones en zorg indien nodig voor bescherming tijdens strenge winters.

Kunnen siergrassen in potten worden gekweekt?

Ja, veel siergrassen kunnen goed gedijen in potten, zolang ze voldoende ruimte hebben voor hun wortels om te groeien en ze regelmatig worden bewaterd.

Hoe kan ik voorkomen dat siergrassen woekeren?

Sommige siergrassen hebben de neiging om zich snel te verspreiden via hun wortelstelsel. Om dit te voorkomen, kun je barrières ingraven rondom de planten of kiezen voor niet-woekerende variëteiten.

Zijn siergrassen geschikt voor schaduwrijke gebieden?

Sommige siergrassen kunnen goed gedijen in gedeeltelijke schaduw, maar de meeste verkiezen toch een zonnige locatie. Er zijn echter ook soorten die specifiek zijn aangepast aan schaduwrijke omstandigheden.

Kunnen siergrassen binnen worden gekweekt?

Ja, sommige kleinere variëteiten van siergrassen kunnen binnenshuis worden gekweekt, mits ze voldoende licht krijgen en regelmatig worden bewaterd. Zorg voor een goed doorlatende potgrond en vermijd tocht.

Zijn siergrassen geschikt voor het aantrekken van dieren zoals vogels en vlinders?

Ja, veel siergrassen bieden schuilplaatsen en voedselbronnen voor vogels en insecten, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op biodiverse tuinen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *