aglaonema die in een pot word gezet

Heb jij een aglaonema in huis en ben je benieuwd hoe je deze het beste kunt stekken? Dan ben je hier aan het juiste adres. De aglaonema is namelijk erg populair en gewild en dit niet zonder reden, hij is namelijk voorzien van een prachtig patroon. Hieronder bespreken wij hoe je gemakkelijk jouw aglaonema kunt stekken!

Twee manieren van stekken

Er zijn verschillende manieren waarop je deze bijzondere plant kunt stekken. Je kunt er namelijk voor kiezen om jouw planten te stekken door middel van stekjes weg te halen van de moederplant, of doordat je stengelstekken maakt. Hieronder staan de stappen van allebei de manieren uitgelegd. Wel is het goed om te weten dat de aglaonema giftig is, het wordt dus aangeraden om handschoenen aan te trekken. Dit omdat het sap dat uit de stengels van de plant huidirritaties kan veroorzaken. 

aglaonema stekken

Aglaonema stekken in aarde

Aglaonema kun je gemakkelijk stekken door hier een stengelstek van te maken. Dit doe je gemakkelijk door een wat dikkere stengel onderaan de plant af te knippen. Als het goed is zitten er meerdere bladeren aan zo’n stengel. Vervolgens is het de bedoeling om de stam in verschillende stukken te snijden, wel is het belangrijk dat er bij elk stuk sowieso één blad aan zit. Vervolgens kun je de stek nog even in stekpoeder dopen en zet je hem ongeveer twee centimeter in een potje met potgrond. Ook kun je ervoor kiezen om de stekjes eerst even op water te zetten. Hebben ze ongeveer vijf centimeter aan wortel ontwikkeld, dan is het de bedoeling dat je ze vervolgens overpot in een potje met potgrond. 

Babystekjes weghalen bij de moederplant

Ook kun je wachten totdat jouw grote Aglaonema ver genoeg ontwikkeld is dat deze zelf babystekjes gaat geven. Is dit het geval, dan kan je ze gemakkelijk bij de moederplant weghalen. Wel moet je wachten tot de stekjes groot genoeg zijn, deze wil je zeker wel vijf centimeter hebben voordat je ze weghaalt. 

Haal de moederplant uit de pot en kijk goed hoe de baby stekjes aan de moederplant geworteld zitten. Snij vervolgens de baby stekjes voorzichtig van de moederplant af en neem zo veel mogelijk wortel van het stekje mee. Zet de nieuwe stekjes in een potje en zorg dat de potgrond altijd vochtig blijft. 

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste jouw aglaonema verzorgen?

Het is belangrijk dat de aglaonema regelmatig water krijgt, doe dit ongeveer eens in de anderhalve week. Daarnaast kun je jouw plant af en toe een sproeibeurt geven. Zet de plant op een standplaats zonder direct zonlicht. 

Hoe vaak moet je een aglaonema verpotten?

Een aglaonema groeit niet heel snel. Gemiddeld wordt deze na ongeveer twee jaar overgepot naar een grotere pot. 

Kan een aglaonema bloeien?

Nee, een aglaonema zal niet gaan bloeien. Het is geen bloeiende kamerplant. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *