Groene inhoudsopgave
Het is voor velen een hobby: lekker in de tuin bezig zijn. Heerlijk in de tuin wroeten en de tuin weer netjes maken, veel houden ervan. Naast dat dit een hobby kan zijn, kan tuinieren ook nog eens veel voordelen opleveren voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Meer daarover, lees je in de onderstaande blog.
De therapeutische voordelen van tuinieren
Allereerst kan tuinieren een aantal therapeutische voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan dat tuinieren je stresslevel kan verminderen. Dit kan weer een positief effect hebben op de stemming. Tuinieren kan namelijk de stemming verbeteren, net als de fysieke gezondheid. Ook kan tuinieren de bloeddruk verlagen. Door te gaan tuinieren, blijf je in beweging. Zo ben je natuurlijk in beweging als je het onkruid gaat verwijderen, de bomen gaat snoeien of de tuin gaat aanvegen. Tuinieren is soms echt een zware activiteit, wat natuurlijk wel voordelig kan zijn voor jouw lichaam. Hierdoor blijf je fit en blijft je gewicht op peil. Daarnaast blijf je in verbinding met de natuur als je gaat tuinieren, wat ook weer zo zijn voordelen kan hebben op de mentale gesteldheid. Je kunt er bijvoorbeeld rustig van worden.
Tuinieren als mindfulness-praktijk
Wist je dat je ook kunt tuinieren op basis van mindfulness? In de tuin zijn namelijk allerlei karweitjes die je wel kunt oppakken. Denk daarbij aan de tuin schoffelen, het aanharken van het tuinafval en het plukken van onkruid tussen de tegels. Deze taken kun je mindful uitvoeren: pak bijvoorbeeld een klus tegelijk en zorg ervoor dat je je niet laat afleiden door de andere klussen in de tuin. Focus je op die ene klus en zorg ervoor dat je die klus pas af hebt voordat je begint aan een andere klus. Zo krijg je aandacht voor het heden en kun je misschien meer genieten van de tuin en de natuur om je heen.
Gemeenschapstuinen en sociaal welzijn
Heb je een gemeenschappelijke tuin? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je deze tuin samen met de buurt goed onderhoudt. Een gemeenschappelijke tuin is de ideale manier om mensen samen te brengen: je moet de tuin samen onderhouden, maar het is ook een plek waar de buurt samen kan komen. Het voordeel hiervan is dat je een sociale connectie met elkaar kunt opbouwen. De sociale connectie is ook weer goed voor de mentale gezondheid.
Praktische tips voor tuinieren voor geestelijke gezondheid
Wil je graag tuinieren voor de geestelijke gezondheid? Dan is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Zo moet je natuurlijk weten welke klussen je precies kunt verrichten in de tuin. Ook moet je hiervoor het nodige gereedschap in huis halen. Denk bijvoorbeeld aan een hark, een schep en een onkruidverwijderaar. Je kunt deze klussen doorvoeren in jouw dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse routine. Ook zelfs in een kleine tuin kun je het tuinieren doorvoeren, aangezien er in iedere tuin natuurlijk wel het nodige onderhoud verricht moet worden. Vervolgens kun je gaan beginnen met het opstellen van een lijstje en de taken op een mindfulness-manier verrichten.
Veelgestelde vragen over hoe tuinieren bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid
Tuinieren biedt een ontspannende en rustgevende omgeving, helpt de cortisolspiegel te verlagen en bevordert de aanmaak van endorfines, waardoor stress vermindert.
Ja, tuinieren kan vergelijkbare voordelen bieden als meditatie, zoals het bevorderen van mindfulness en het verminderen van angst.
Activiteiten zoals planten verzorgen, onkruid wieden en bloemen kweken hebben allemaal positieve effecten op de geestelijke gezondheid.
Ja, tuinieren stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine, neurotransmitters die de stemming positief beïnvloeden.
Begin klein, kies planten die je leuk vindt, en neem regelmatig de tijd om van je tuin te genieten.
Lavendel, rozemarijn en zonnebloemen worden vaak geassocieerd met ontspanning en een positieve stemming.
Tuinieren brengt mensen in direct contact met de natuurlijke wereld, wat kan leiden tot een diepere waardering voor de natuur en een gevoel van verbondenheid.
Gemeenschapstuinen zijn gedeelde tuinruimtes waar mensen samenwerken. Ze bevorderen sociale interactie, teamwerk en een gevoel van gemeenschap.
Creëer een kleine container- of binnentuin, stel een eenvoudig onderhoudsschema op en integreer tuinieren in je dagelijkse routine.
Ja, winterse tuinactiviteiten, zoals het verzorgen van kamerplanten, kunnen nog steeds bijdragen aan geestelijke gezondheid door de verbinding met groen te behouden.