Groene inhoudsopgave
De tuin is er om te kunnen genieten van het heerlijke weer, maar natuurlijk ook van de flora en fauna. Zo is het natuurlijk ook heerlijk als er verschillende vlinders, bijen en vogels worden aangetrokken in de tuin. Zou je graag meer vogels in de tuin willen aantrekken? Dan kun je de onderstaande blog eens doornemen, aangezien wij een aantal tips voor je hebben opgesomd hoe je meer vogels in de tuin kunt aantrekken.
Bied geschikte voeding voor vogels
Allereerst is het een goede tip om geschikte voeding aan te bieden voor de vogeltjes. Denk daarbij aan zaden, noten, bessen en insecten. Je kunt ook bepaalde stukken fruit aanbieden. Houd er ook rekening mee welk voer je juist niet aan de vogels moet geven; denk daarbij aan vetbollen in een plastic netje en voer waar zout in zit. Ook is het belangrijk om etensresten te geven aan de vogels. Vermijd dit soort producten en geef dus alleen voer dat echt alleen bestemd is voor de vogels. Je kunt dit voer in een daarvoor bestemde silo doen.
Plant vogelvriendelijke planten en struiken
Daarnaast is het een goede tip om planten in de tuin te plaatsen die vogels aantrekken. Zo zijn vogels dol op bijvoorbeeld de meidoorn en de taxus. Vooral planten waar besjes in te vinden zijn, trekken vogels aan. Zorg er daarom voor dat je voldoende van dit soort planten in jouw tuin hebt staan, en er komen gegarandeerd vogels op jouw tuin af. Ook is het belangrijk om na te denken welke planten een beschutting kunnen bieden voor de vogels.
Zorg voor waterbronnen
Wist je dat vogels ook gek zijn op water? Vogels vinden het namelijk prettig om in water te baden, en vogels kunnen hierin natuurlijk ook drinken. Een tip is dus om een vogelbad in de tuin te plaatsen, waar vogels lekker in kunnen badderen en drinken. Zorg er wel voor dat het vogelbad niet te diep is, aangezien de vogels natuurlijk niet moeten verdrinken in het bad.
Creëer nestgelegenheid
Daarnaast is het belangrijk om een plekje aan te bieden waar de vogels kunnen nestelen. Plaats daarom een vogelhuisje in de tuin, zodat broedende vogels daar terecht kunnen. Zorg er wel voor dat je het vogelhuisje op de juiste plek bevestigt: zo moet de voorkant van het vogelhuisje op het noorden gericht zijn. Zorg er ook voor dat het vogelhuisje op een beschutte plek hangt, in een rustige omgeving.
Vermijd gebruik van pesticiden en chemicaliën
Ben je aan het tuinieren? Zorg er dan voor dat je het gebruik van pesticiden en chemicaliën vermijdt. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de dieren die leven in jouw tuin, dus ook de vogels die er komen. Kies daarom voor alternatieve methoden voor ongediertebestrijding.
Bescherm vogels tegen natuurlijke gevaren
Het is belangrijk om vogels tegen natuurlijke gevaren te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan gevaren zoals een kat in de buurt, of een raam. Zorg ervoor dat de vogels niet zomaar tegen het raam aan kunnen vliegen, en zorg ervoor dat je de kat binnenhoudt als je merkt dat er vogels in de tuin zitten, of dat er een nestje is gemaakt.
Veelgestelde vragen over het aantrekken van vogels in de tuin
Bied voedselbronnen zoals vogelvoeders en plant vogelvriendelijke planten voor voeding en beschutting.
Dit varieert per locatie, maar veelvoorkomende tuinvogels zijn merels, mussen, mezen, roodborstjes en vinken.
Diverse voeders voor specifieke vogelsoorten zijn beschikbaar, maar zonnebloempitten trekken vaak veel verschillende vogels aan.
Plaats voederstations op een veilige hoogte of gebruik afschrikmiddelen om katten op afstand te houden.
Installeer een ondiep vogelbad of fontein met schoon, vers water en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgevuld.
Nestkasten kunnen vogels een veilige plek bieden om te broeden, dus ze zijn een goede aanvulling op de tuin.
Plaats raamstickers of raammarkeringen om vogels bewust te maken van het glas en botsingen te voorkomen.
Bloemen zoals salie, fuchsia en trompetbloem zijn favoriet bij kolibries vanwege hun nectar.
Ja, insecten zijn een belangrijke voedselbron voor veel vogelsoorten, dus een natuurlijk evenwicht is gunstig.
Bied vetbollen, pinda’s en warm water in de winter om vogels te helpen hun energie op peil te houden tijdens koude maanden.