Groene inhoudsopgave
Het hebben van klimplanten in de tuin is een leuk gezicht. Ze zullen jouw pergola, kale muur of overkapping doen opfleuren. Een aantal planten zullen uit zichzelf omhoogklimmen, maar sommige planten hebben ook een helpende hand nodig. Gelukkig kun jij die helpende hand bieden door middel van een aantal goede oplossingen. Deze oplossingen bespreken wij hieronder.
Zelfhechtende klimplanten
Veel klimplanten worden ook wel ‘zelfhechtende klimplanten’ genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze planten ergens tegenop klimmen zonder daar ondersteuning voor te krijgen. Met hun hechtwortels kunnen zij zich vastklampen aan welk oppervlak dan ook. Een voorbeeld van zo’n zelfhechtende klimplant is de klimop. Dit soort planten hebben dus geen ondersteuning nodig. Let er wel op dat de meeste van dit soort planten harde groeiers zijn: voor je het weet bedekken ze de hele gevel.
Steun
Een aantal planten vinden het leuk om te slingeren. Deze zullen dus niet alleen in de hoogte groeien, maar ook in de breedte. Alles wat de plant tegenkomt om zich aan vast te houden, zal hij pakken. In dit geval is het aan te raden om de plant een steun te geven waar hij zich aan kan vast houden, in plaats van bijvoorbeeld de dakgoot. Een voorbeeld van zo’n slingerplant is de blauwe regen of de passiebloem. Het fijne van deze planten is dat je ze niet hoeft aan te binden, tenzij de plant erg gaat hangen. Een geschikte steun voor dit soort planten is een plantenraster.
Tonkinstokken
Populaire stokken om planten mee te laten groeien worden ook wel tonkinstokken genoemd. Deze stokken zijn gemaakt van bamboe en zijn dus enorm stevig. Bovendien valt het niet op wanneer je een tonkinstok plaatst tussen jouw plant: ze hebben een natuurlijk uiterlijk. Vaak worden tonkinstokken gebruikt door ze in een cirkel te plaatsen. Deze cirkel biedt voldoende steun voor een klimplant. Na een aantal weken mogen de stokken worden weggehaald, omdat de plant dan al aardig gegroeid is. Hij heeft de tonkinstokken niet meer nodig en mag eindelijk op zichzelf leven.
Draad
Wanneer je een plant wil laten groeien tegen bijvoorbeeld een pergola, dan kun je gebruikmaken van draad. Je hebt in dit geval verschillende soorten draden: binddraad, rubberband, wikkeldraad en bindband. Rubberband is erg stevig, maar bindband kun je meestal hergebruiken omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van een zogenoemde rattenstaartsluiting. Het is dus afhankelijk van de plantensoort welk materiaal je gaat gebruiken.
Veelgestelde vragen
Als je binnen no time jouw tuin vol wil hebben met een klimplant, moet je een hedera nemen. Een hedera, ook wel klimop genoemd, groeit razendsnel.
De hedera is de meest winterharde klimplant die er bestaat. Verder heb je nog de kamperfoelie en Toscaanse jasmijn die redelijk winterhard zijn.
Er zijn een aantal klimplanten die niet ondersteund hoeven te worden, omdat ze zelfhechtend zijn. Denk onder ander aan de klimop, klimhortensia en de kardinaalsmuts.