balkon planten

Een balkon is vaak niet heel groot, maar is wel een ideale ruimte om toch een beetje groen in te kunnen verwerken. Een balkon die gezellig en levendig is aangekleed, staat immers net een stukje gezelliger. Hoe je jouw balkon kunt omtoveren tot een groen oord, zetten we hieronder voor je op een rij.

Opmeten van de balkonruimte

Allereerst is het belangrijk om de ruimte van het balkon op te meten. Zet het aantal vierkante meters op papier en zet er ook gelijk neer waar de deur in het balkon zit en waar de zon opkomt. Zo weet je precies welke ruimte je niet en juist wel goed kunt benutten. Maak vervolgens een plattegrond, zodat je een goed beeld krijgt van de ruimte op het balkon.

Maak een balkon-ontwerp

Vervolgens kun je op basis van de plattegrond een ontwerp maken. Het is belangrijk om een ontwerp te maken op basis van ruimte en lichtomstandigheden. En als je veel planten wil verwerken in je balkon, is het belangrijk om hiervoor de juiste plaats te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een muur gebruiken waarop je verticaal kunt tuinieren. Je kunt ook de railing van het balkon gebruiken om planten aan te bevestigen. Heb je een groot balkon? Dan kun je bijvoorbeeld ook een grote plant neerzetten als eyecatcher.

tuinieren op balkon

Kiezen van planten

Over planten gesproken: welke planten ga je kiezen? Het is belangrijk om goed na te denken over welke planten er goed kunnen gedijen op jouw balkon. Een balkon staat immers vaak in de wind. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de stand van de zon op jouw balkon. Op basis daarvan kun je al iets beter een keuze maken. Zo kunnen druiven, geraniums of lavendel goed passen in een zonnig balkon. Als het balkon juist in de schaduw ligt, kun je kiezen voor de fuschia of de begonia

Containertuinieren

Je kunt ook prima gaan containertuinieren op jouw balkon. Dat betekent dat je in potten, bakken en manden jouw planten plant. Je kunt verschillende soorten potten gebruiken op het balkon, denk bijvoorbeeld aan dezelfde soort potten in verschillende groottes. Je kunt natuurlijk ook bloempotten aanschaffen in verschillende kleuren. Ook kun je bloempotten aan de muur bevestigen. Je kunt het zelf zo gek maken zoals je wil: zorg er in ieder geval wel voor dat je gaten onderin de pot maakt, zodat het overtollige water kan weglopen.

Verzorging en onderhoud

Het is belangrijk dat je weet hoe je je balkonplanten moet kunnen verzorgen. Denk allereerst aan het water geven, zo moet je planten in potten over het algemeen wel iets vaker water dan planten in de volle grond. Ook moet je de planten bemesten en snoeien. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je je planten moet beschermen tegen ongedierte en ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van beestjes in de plant.

Creëren van een comfortabele zitruimte

Naast dat je bloemen en planten op je balkon kunt neerzetten, is het natuurlijk ook prettig dat je een comfortabele plek kunt creeren waar je kunt relaxen. Denk bijvoorbeeld aan meubels die goed passen in de natuurlijke sfeer, zoals houten meubels.

Veelgestelde vragen over hoe je balkon om te toveren tot een groen oord

Hoe bepaal ik welke planten geschikt zijn voor mijn balkon?

Kijk naar de hoeveelheid zonlicht die je balkon ontvangt en kies planten die bij deze lichtomstandigheden passen. Schaduwminnende planten zijn ideaal voor balkons met minder zon, terwijl zonminnende planten perfect zijn voor balkons die veel direct zonlicht krijgen.

Is het mogelijk om groenten of kruiden op mijn balkon te kweken?

Ja, veel groenten en kruiden kunnen goed groeien in potten of bakken op je balkon. Kies voor kleinere variëteiten of die welke speciaal zijn ontwikkeld voor container tuinieren.

Hoe zorg ik voor voldoende drainage in balkonplantenbakken?

Zorg ervoor dat je potten en bakken gaten in de bodem hebben voor drainage. Je kunt ook een laag kiezelstenen of gebroken terracotta aan de onderkant toevoegen om het water beter af te voeren.

Hoe vaak moet ik mijn balkonplanten water geven?

Dit hangt af van de soorten planten en de weersomstandigheden. Over het algemeen hebben potten op balkons vaker water nodig dan planten in de grond, vooral tijdens warme dagen.

Welke soorten potten zijn het beste voor balkontuinen?

Kies voor potten die bestand zijn tegen weersinvloeden, zoals keramiek, hout of hoogwaardig kunststof. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn voor de wortels van je planten en voorzien zijn van drainagegaten.

Kan ik een moestuin aanleggen op mijn balkon?

Ja, dat kan zeker. Kleine groenten zoals tomaten, radijsjes, sla, en kruiden kunnen goed groeien in grotere bakken of potten.

Hoe kan ik privacy creëren op mijn balkon met planten?

Overweeg het gebruik van grotere planten of een verticale tuin om een natuurlijke privacybarrière te creëren. Klimplanten kunnen ook helpen om meer privacy te bieden.

Wat zijn enkele onderhoudstips voor balkonplanten tijdens de winter?

Bescherm vorstgevoelige planten door ze binnen te brengen of ze te bedekken met vorstbeschermingsmateriaal. Zorg ervoor dat je het watergeven vermindert en vermijd het bemesten tot de lente.

Hoe voorkom ik dat mijn balkon te rommelig wordt met planten?

Maak een duidelijk plan en kies voor een harmonieus kleurenschema. Gebruik verticaal tuinieren en hangende potten om ruimte te besparen en een georganiseerde uitstraling te behouden.

Kunnen mijn balkonplanten last hebben van ongedierte?

Ja, balkonplanten kunnen ook last hebben van ongedierte. Houd de planten regelmatig in de gaten en gebruik indien nodig milieuvriendelijke ongediertebestrijdingsmethoden zoals insectenzeep of neemolie.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *