planten in bloempot

Wil jij jouw tuin opfleuren met bloempotten en ben je nog op zoek naar een aantal geschikte planten voor in de pot? Niet alle planten kunnen namelijk zomaar in een pot: houd daar rekening mee. Daarom zetten we hieronder op een rij welke planten er wél goed in een pot kunnen.

Welke planten wil jij in jouw tuin hebben?

Voordat je zomaar wat planten gaat kopen en deze in een pot gaat zetten, is het slim om eerst te bepalen wat voor soort plant jij in jouw tuin wil hebben staan. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de plant, op welke plek de planten komen te staan voor de lichtinval, hoeveel water de planten nodig hebben en hoe snel de plant gaat groeien. Deze punten zijn belangrijk om bij stil te staan, aangezien je zo op een snellere manier de juiste plant kunt vinden. 

planten in pot

Deze planten kunnen prima in een bloempot

Daarnaast is het goed om te weten dat niet iedere plant geschikt is voor in een pot. Niet iedere plant wordt er namelijk even blij van om in een pot te staan, en dat is natuurlijk zonde van de plant. Gelukkig zijn er wel een aantal planten die het helemaal niet erg vinden om in een pot te staan. 

  • Denk bijvoorbeeld aan kruiden, zoals munt en peterselie. Zo kun jij lekker genieten van verschillende kruiden, maar staat het ook nog eens erg gezellig en Mediterraans wanneer je kruiden in een potje zet.
  • Daarnaast kun je ook een aantal eenjarigen in een bloempot zetten. Denk bijvoorbeeld aan geraniums, viooltjes of andere eenjarigen waar kleurrijke bloemen aan komen. Zo fleur jij jouw tuin ook nog eens op!
  • En wat dacht je van vetplanten en cactussen? Deze kunnen prima in een pot staan, aangezien het erg slome groeiers zijn. Daarnaast kunnen vetplanten en cactussen goed in een pot staan gezien ze weinig water nodig hebben. Ook een goede optie, dus.
  • Voor wat meer speelsheid en meer ‘volheid’ in de pot, kun je ook siergrassen in de pot zetten. Siergrassen kunnen erg groot worden en staan gezellig in de tuin, aangezien ze zo leuk meebewegen met de wind. 
  • Wil je graag dat de planten de hoogte ingaan? Dan zijn er ook een aantal klimplanten die je in een pot kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de klimhortensia, die met zijn leuke witte bloempjes jouw tuin omtovert tot een vrolijk geheel.

Tips voor verzorging van planten in bloempotten

Planten in bloempotten hebben net iets meer aandacht nodig dan planten die in de volle grond staan. Zo moet je namelijk de planten in potten iets meer water geven dan normaal. De grond in een pot kan namelijk snel uitdrogen, en het kan zijn dat jouw plant daar niet zo goed tegen kan. Ook is het belangrijk om voeding te geven als dat nodig is. Zet de bloempotten ook op de juiste plek: kijk naar de behoeften van de plant. Het kan zijn dat dat in de volle zon is, of juist op een beschut plekje. 

Creatieve ideeën voor het combineren van planten

Als je veel bloempotten in jouw tuin wil verwerken, is het leuk om jouw creativiteit in jezelf naar boven te halen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren verwerken wat betreft de planten, of je kunt juist kiezen voor een kleur. Dit maakt het geheel natuurlijk wel rustiger. Je kunt ook kiezen voor verschillende planten met verschillende hoogtes, voor meer diepte in de tuin. Daarnaast is het ook leuk als je het hele jaar door kunt genieten van jouw planten: kies daarom ook voor planten die met de seizoenen meegaan.

Veelgestelde vragen over planten die geschikt zijn voor in een bloempot

Welke planten kunnen goed gedijen in bloempotten?

Kruiden zoals basilicum, munt en rozemarijn, bloeiende eenjarigen zoals petunia’s en begonia’s, en vetplanten zoals sedum en echeveria zijn populaire keuzes.

Hoe vaak moet ik mijn planten in bloempotten water geven?

Dit hangt af van factoren zoals het type plant, de grootte van de pot, en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen is regelmatig controleren en indien nodig water geven belangrijk.

Welke planten zijn geschikt voor een zonnige locatie op het balkon?

Planten zoals lavendel, geraniums, en zonnebloemen gedijen goed in de volle zon en zijn geschikt voor balkonpotten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn planten in bloempotten verwelken?

Zorg voor voldoende water en zonlicht, vermijd overbewatering en controleer regelmatig op plagen en ziektes.

Welke soort potgrond moet ik gebruiken voor mijn bloempotten?

Gebruik potgrond die speciaal is samengesteld voor containerplanten en goede drainage biedt om wateroverlast te voorkomen.

Kan ik verschillende planten combineren in één bloempot?

Ja, het combineren van planten met vergelijkbare water- en lichtbehoeften kan esthetisch en functioneel zijn. Let wel op dat de planten elkaar niet overwoekeren.

Hoe kan ik mijn planten beschermen tegen plagen en ziektes?

Houd de planten gezond door regelmatig water te geven, ze te bemesten en ze te controleren op tekenen van plagen of ziektes. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen.

Moet ik mijn planten in bloempotten bemesten?

Ja, regelmatig bemesten is belangrijk om de voedingsstoffen aan te vullen die uit de potgrond worden gehaald. Gebruik een evenwichtige meststof volgens de instructies op de verpakking.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn bloempotten overstromen bij hevige regenval?

Zorg voor goede drainage in de bloempotten door ervoor te zorgen dat er gaten in de bodem zitten en voeg eventueel grind toe aan de onderkant van de pot voor extra afvoer.

Kan ik mijn bloempotten in de winter buiten laten staan?

Dat hangt af van het klimaat en de vorstbestendigheid van de planten en potten. Vorstgevoelige planten en potten kunnen het beste naar binnen worden verplaatst of worden beschermd met isolatiemateriaal.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *