Groene inhoudsopgave
Als je een hond hebt, is de hond waarschijnlijk net zo dol op de tuin als dat jij bent. Toch is de kans groot dat je niet heel blij wordt van een hond die gaat graven in de tuin en in het gazon zijn behoefte doet. Om ervoor te zorgen dat je jouw tuin kunt aanpassen aan jouw hond, zetten we hieronder een aantal tips op een rij waar je aan kunt denken.
Zorg voor een omheinde tuin
Het is geen doen dat je jouw hond continu in de gaten moet houden terwijl jij in de tuin bezig bent. Zorg er daarom voor dat je jouw tuin eerst gaat afbakenen voor jouw hond. Zet een hek of een schutting in de tuin, zodat jouw hond hier niet overheen of onderdoor kan gaan. Op deze manier kan jouw hond gewoon veilig in de tuin rondrennen, zonder dat jij bang hoeft te zijn dat jouw hond wegloopt. Houd er ook rekening mee dat jouw hond niet onder de schutting of het hek door kan komen, of hier kan graven. Als jouw hond een echte graver is, is het slim om hier ook maatregelen voor te treffen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een grind- of tegelpad rondom het hek of de schutting. Als je kiest voor grind, zorg er dan wel voor dat deze niet te pijnlijk zijn voor de pootjes van jouw hond.
Beloon jouw hond bij goed gedrag
Blijft jouw hond gewoon braaf in de tuin, gaat hij lekker in het zonnetje liggen en doet de hond eigenlijk geen vlieg kwaad? Dan is het belangrijk om de hond ook voor zijn goede gedrag te belonen. Geef de hond een brokje en een aai over de bol, zodat de hond weet dat hij goed bezig is. Zo bevorder je ook dat hij ditzelfde, goede gedrag nog een keer gaat vertonen.
Hondvriendelijke planten
Als jouw hond regelmatig in de tuin is te vinden, is het belangrijk dat je de tuin ook omtovert tot een hondvriendelijk geheel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen giftige planten in de tuin zet. Verdiep je in de planten die giftig zijn voor honden en vermijd deze dan ook zeker in de tuin. Zo is bijvoorbeeld de rododendron, de oleander en de vingerhoedskruid giftig voor honden, maar dit zijn niet de enige giftige planten. Check dus van tevoren welke planten je wél in de tuin kunt zetten. Houd er ook rekening mee dat je planten in de tuin plant die geen scherpe bladeren of takken hebben. Als jouw hond toch door de tuin gaat banjeren, wil je natuurlijk niet dat de hond hier zich aan gaat bezeren.
Maak een speciaal plekje voor de hond
Het kan ook slim zijn om een speciaal plekje voor jouw hond te maken in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een hondenhok, waar jouw hond zich in kan terugtrekken maar alsnog buiten kan zijn. Ook kun je natuurlijk een plekje in het gazon creëren waar jouw hond lekker kan chillen of kan spelen. In de zomer is het fijn als dit een plekje is in de schaduw. Je kunt natuurlijk ook een gedeelte van de tuin vrijlaten voor jouw hond, waar hij lekker in kan graven en kan snuffelen. Ook is het belangrijk om een speciale plek te creëren voor jouw hond waar hij zijn behoefte kan doen – tenzij je dit natuurlijk helemaal niet wil. In dat geval is het ook belangrijk om aan te leren dat dit níet mag en hij zijn behoefte alleen buiten de tuin mag doen.
Veelgestelde vragen over het aanpassen van de tuin voor de hond
Zorg voor een veilige omheining om te voorkomen dat je hond wegloopt. Verwijder giftige planten en maak ruimte voor een comfortabele schuilplaats.
Bied voldoende speelgoed en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Train je hond om te graven op aangewezen plekken en beloon goed gedrag.
Kies voor niet-giftige planten zoals gras. Vermijd giftige planten zoals lelies, azalea’s en rododendrons.
Installeer bijvoorbeeld beschermende omheiningen rond bloembedden en tuinmeubilair. Bied voldoende alternatieven voor kauwen en graven.
Maak ruimte voor rennen en spelen, installeer een waterbron zoals een kleine vijver of een sproeier, en creëer schaduwrijke plekken voor rust.
Kies voor duurzame materialen die bestand zijn tegen krassen en slijtage, vermijd giftige chemicaliën bij het onderhoud, en creëer voldoende looproutes voor je hond.
Controleer regelmatig de omheining op zwakke plekken en maak eventuele reparaties indien nodig. Train je hond om binnen de omheining te blijven.
Ruim regelmatig uitwerpselen op en train je hond om bepaalde plekken te gebruiken als toiletruimte. Spoel urinevlekken weg om grasverbranding te voorkomen.
Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater, vermijd scherpe voorwerpen of giftige stoffen, en houd toezicht op je hond om ongelukken te voorkomen.
Gebruik positieve versterking en beloon gewenst gedrag. Leer je hond commando’s zoals “blijf” en “laat het” om ongewenst gedrag te voorkomen.