Groene inhoudsopgave
Een schutting kan meerdere doelen hebben in de tuin. Zo is een schutting natuurlijk een manier van een afscheiding. Overigens bestaat er niet maar een soort schutting; je hebt meerdere schuttingen waar je uit kunt kiezen. Om je daarbij te helpen, zetten we hieronder een stappenplan voor je op een rij.
Bepaal het doel van de schutting
Allereerst is het belangrijk om het doel van de schutting te bepalen. Zoals net al werd benoemd, kan een schutting de afscheiding van de tuin tussen jou en de buren aangeven. Daarnaast kan een schutting nog meer doelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een stukje privacy in de tuin. Daarnaast kan dit ook het geluid in de tuin tegenhouden en dempen naar de buren toe. Bovendien kan een schutting ook dienen als decoratie in de tuin, en je kunt natuurlijk ook de schutting decoreren met bijvoorbeeld bloempotten of een mooie klimplant.
Controleer lokale voorschriften en regelgeving
Als je een schutting gaat uitzoeken, is het belangrijk om rekening te houden met de lokale voorschriften en de regelgeving. Zo moet een schutting aan een bepaalde hoogte voldoen, en wellicht moet je hiervoor ook wel een bouwvergunning aanvragen. Houd ook rekening met de grensafstand tussen jou en de buren. Verdiep je dus van tevoren in deze eisen, voordat je een schutting gaat uitzoeken.
Kies het juiste materiaal
Is het tijd om een schutting uit te kiezen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten materialen. De populairste schutting is een houten schutting, waarbij gebruik kan worden gemaakt van betonnen palen of houten palen. Je hebt ook houten schuttingen met steenkorven, waarbij een gedeelte van de schutting uit kleine stenen bestaat. Daarnaast zijn er veel varianten beschikbaar van een houten schutting: denk aan horizontale of verticale planken, de grootte van de planken en de kleur van de planken. Daarnaast heb je ook kunststof schuttingen, schuttingen van composiet en bamboe. Je kunt ook een afscheiding creëren door te werken met hagen, zoals een beukenhaag.
Onderhoudsoverwegingen
Als je een schutting gaat uitkiezen, is het ook belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de schutting. Moet je het hout regelmatig behandelen, of hoef je hier jarenlang geen aandacht aan te besteden? Houd ook rekening met roestpreventie voor metalen schuttingen. Daarnaast heb je ook schuttingen die lang meegaan, weinig onderhoud vragen en daardoor duurzaam zijn.
Bepaal het budget
Bij het kiezen van een schutting komt natuurlijk ook het kostenplaatje om de hoek kijken. Hoe duur een schutting is, verschilt. Dit heeft onder andere te maken met het materiaal, de installatie, de lengte van de schutting en het onderhoud ervan. Vraag jezelf af hoeveel budget je over hebt voor de schutting en maak op basis daarvan je keuze.
Installatie
Als je een schutting hebt uitgekozen, is het tijd om de schutting te plaatsen in de tuin. Je kunt overwegen om de schutting zelf te plaatsen, maar je kunt hiervoor ook een professional inhuren zoals een hovenier. Het is belangrijk om de plek van de schutting goed voor te bereiden, bijvoorbeeld het vrijmaken van de grond en het graven van gaten voor de palen van de schutting.
Veelgestelde vragen over het kiezen van een schutting
In veel gevallen is dit niet nodig, maar lokale regelgeving kan variëren. Raadpleeg je plaatselijke gemeente voor specifieke vereisten.
De hoogte hangt af van het doel van de schutting. Voor privacy wordt meestal een hoogte van 1,80 tot 2 meter aanbevolen.
Composietmaterialen en bepaalde hardhoutsoorten staan bekend om hun duurzaamheid. Ze vereisen echter mogelijk meer onderhoud.
Gebruik behandeld hout of houtsoorten zoals ceder die van nature bestand zijn tegen rot. Regelmatig onderhoud en verf of beits kunnen ook helpen.
Ja, er zijn gerecyclede materialen beschikbaar, zoals composiet of gerecycled kunststof, die milieuvriendelijk zijn.
De kosten variëren sterk op basis van materiaal, grootte en installatie. Voor een eenvoudige houten schutting kun je rekenen op enkele honderden tot duizenden euro’s.
Ja, vooral houten schuttingen kunnen gevoelig zijn voor termieten. Het behandelen met insectenwerende middelen kan helpen.
Dit hangt af van het materiaal en het onderhoud. Houten schuttingen gaan meestal 10-20 jaar mee, terwijl materialen zoals metaal veel langer meegaan.
Ja, je kunt een oude schutting upgraden door bijvoorbeeld de planken te vervangen of een nieuwe afwerking aan te brengen.
Regelmatig reinigen met milde zeep en water is vaak voldoende. Inspecteer ook regelmatig op schade en voer reparaties uit om de levensduur te verlengen.