Niets is zo vervelend als een zieke plant. Je herkent het vaak aan geel blad, gekke plekjes op de plant of de plant verliest zijn bladeren. Het is wel belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt, anders kan jouw plant doodgaan. Hieronder vertellen wij hoe je kunt zien of jouw plant ziek is en hoe je dit kunt aanpakken.

Zo kom je af van…

… schimmel

Als er schimmel te zien is op de potgrond van jouw plant, kun je dit eenvoudig weghalen met een lepel. Laat de potgrond rondom jouw plantje goed drogen en de volgende dag kun je het aanvullen met verse potgrond. Wanneer de schimmel dan nog steeds terugkomt, is het verstandig om de plant te verpotten en een verse portie potgrond te geven. 

Wanneer je schimmel aantreft op de bladeren van de planten, is dat een stukje ernstiger dan op de potgrond. Je hebt dan waarschijnlijk meeldauw in jouw plant. Haal de aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg en vul een plantenspuit met veertig procent melk en zestig procent water. Sproei dit op de plant en de meeldauw zal verdwijnen.

… mozaïekvirus

Het mozaïekvirus is een verzamelnaam voor ziektes die verspreid worden door tripsen, cicaden, kevers en bladluizen. Hierdoor krijgt de plant een gek patroon op zijn blad, vandaar de naam ‘mozaïekvirus’. Ook gaan de bladeren krullen en de plant wordt misvormd. Zonde! Om het mozaïekvirus tegen te gaan, is het verstandig om te controleren op vervelende beestjes en hiervoor de plant in te spuiten met een bestrijdingsmiddel. Daarnaast kunnen ook mesjes en scharen het virus verspreiden; zorg dus te allen tijde voor schoon materiaal.

… hagelschotziekte

De hagelschotziekte komt vooral voor bij tuinplanten. Je kunt dit herkennen doordat de bladeren van de plant gaten krijgen. In dat geval is het belangrijk om de aangetaste bladeren weg te knippen. Je kunt deze ziekte bestrijden met spuitzwavel, wat een natuurlijke en milieuvriendelijke manier is. Het is wel belangrijk om te checken of jouw plant écht last heeft van hagelschotziekte. Insecten kunnen natuurlijk ook gaten maken in het blad.

beestjes

Gatsie, heb je net een nieuwe plant gekocht en vervolgens ontdek je bladluizen. Niets is vervelender dan dat. Er zijn verschillende beestjes die graag leven tussen bladeren, waaronder spint, trips, verschillende soorten luizen en vliegjes. We snappen dat je graag vaarwel zegt tegen deze beestjes. Toch is het zo makkelijk nog niet. Ieder beest heeft namelijk zijn zwakte waarmee je het kunt bestrijden. Gelukkig hebben wij voor jou een plantenverzorgingslijst gemaakt hoe jij de nare beestjes weg kunt bonjouren.

Veelgestelde vragen

Zijn beestjes schadelijk voor mijn plant?

Wanneer je een beestje hebt gespot in jouw plant is dat vaak wel een reden tot paniek. Beestjes kunnen jouw plant namelijk behoorlijk aantasten, zoals luizen, spint en trips.

Hoe zie ik of mijn plant ziek is?

Jouw plant kan ziek zijn wanneer deze bruine bladeren krijgt, bruine stippen, krullende bladeren of geel blad.

Zijn paddenstoelen schadelijk voor mijn plant?

Het kan zijn dat je paddenstoelen hebt gespot in de potgrond van jouw plant. Gelukkig is dit niet ernstig, het kan alleen wel zijn dat je te veel water hebt gegeven aan jouw plant voor een lange tijd.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *