Monstera Variegata

Er zijn veel verschillende soorten planten, waarvan er ook een paar zeldzaam zijn. Zo ook de Monstera Variegata, maar wat is dit nou eigenlijk voor een plant en wat maakt deze zo zeldzaam? Hieronder bespreken wij alle leuke weetjes over deze bijzondere plant. 

Monstera Variegata

Het is natuurlijk wel van belang dat je weet wat voor plant de Monstera Variegata is. Deze plant is een erg populaire kamerplant, maar je kan hier maar moeilijk aan komen. De Variegata komt uit Midden- en Zuid-Amerika en valt onder klimplanten. Deze plant kun je herkennen aan de bijzondere kleuren, hij kan namelijk beschikken over witte vlekken, maar ook gele vlekken. Het is maar net wat voor soort Mostera Variegata je hebt. 

Soorten Monstera Variegata’s

Zoals hierboven al benoemd werd, zijn er verschillende Variegata-soorten. Namelijk de Monstera Deliciosa Albo Cariegata: deze is voorzien van witte vlekken en deze plant is de populairste van alle Variegata’s. Ook heb je de Monstera Deliciosa Aura Variegata, deze staat bekend om haar gele vlekken. Deze plant wordt ook wel Monstera Marmorata genoemd en is net zo zeldzaam als de Monstera Deliciosa Albo Variegata. En als laatste soort heb je nog de Monstera Deliciosa Thai Constellation, deze plant is niet zo zeldzaam als de bovenste twee. Deze plant staat bekend om haar crèmekleurige vlekken.

Verzorging Monstera Variegata’s

Verzorgingstips voor de Monstera Variegata

Aangezien de Monstera Variegata’s minder energie produceren is het van belang dat je deze wat extra aandacht krijgt. Zorg ervoor dat de plant op een zonlicht rijke plek staat. Wel is het van belang om goed in de gaten te houden dat de plant niet verbrandt.  Daarnaast is het van belang dat hij zeker een keer in de week water krijgt. 

Zeldzaam

Deze prachtige planten zijn erg zeldzaam, je zult ze niet zomaar tegenkomen in de tuincentra. Maar hoe zit dit nou eigenlijk? Schakering, oftewel de verschillende kleuren in een blad, is erg zeldzaam bij verschillende planten. Zo bijzonder, dat het meestal maar gebeurt bij de één op de honderdduizend planten. Dit zou betekenen dat je honderdduizend stekjes moet stekken van jouw Monstera, voordat je een keer een schakering Monstera hebt. Als je hier wat langer over nadenkt, is het best wel logisch dat deze plant erg schaars is en aangezien die bijzonder is ook nog eens erg gewild.  

Veelgestelde vragen

Waarom is de Monstera variegata zo duur?

De hoge prijs van de Variegata is goed te verklaren. Het is namelijk zo dat deze plant een intensieve verzorging vereist en deze langzaam groeit. Zo is bijvoorbeeld direct zonlicht schadelijk voor de lichtere/witte gedeeltes van de bladeren, deze kunnen dan snel verbranden. Veel om rekening mee te houden.

Hoe stek je een Monstera Variegata?

Het stekken gaat vrij eenvoudig. Je knipt een gedeelte van de plant af en zet deze vervolgens in water of potgrond. Wanneer het stukje plant wortels krijgt, dan kun je deze vervolgens verpotten. Het voordeel bij de Monstera is dat je goed kunt zien waar je een stekje kunt afknippen.

Hoe herken je Monstera variegata?

Aan de witte en soms geelachtige vlekken. Een normale Monstera is namelijk helemaal groen, waardoor je goed het verschil kunt zien. Hoe de vlekken ontstaan? Nou, omdat er zich een mutatie voordoet van de genen (soort albino effect).

Welke aarde voor Monstera Variegata?

Het is verstandig om voor universele en turfvrije potgrond te kiezen, meestal verkrijgbaar als potgrond voor kamerplanten. Hierbij is het belangrijk dat de kluit van de plant omhuld is met minimaal drie centimeter aarde. Zo kan de Variegata goed groeien.
Het belangrijkste is dat je ze genoeg licht en niet te veel water geeft. Plant de Monstera in een diepe pot met gaten in de bodem. Vul de pot met universele (turfvrije) potgrond of potgrond speciaal voor kamerplanten. Er moet minstens een laag van drie centimeter grond om de wortelkluit zitten.3

Eigen ervaringen delen over de Variegata? Laat dan hieronder een reactie achter. Vragen, opmerkingen en tips zijn ook meer dan welkom 🙂

3.9/5 - (14 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *