Veel mensen denken dat planten potgrond nodig hebben om te overleven. Dit is alleen niet helemaal waar. De potgrond houdt echter alleen de plant vast waar de wortels zich in kunnen vastklampen. Daarnaast zitten er een aantal nadelen verbonden aan potgrond. Dit was een van de redenen waarom mensen op zoek gingen naar een andere overlevingsmethode voor plantjes. Zo is hydrocultuur en semi-hydrocultuur uit de grond gestampt.

Hydrocultuur

Planten die leven op hydrocultuur leven eigenlijk op water. De plant wordt in een substraat geplaatst dat meestal bestaat uit hydrokorrels. Potgrond is bij hydrocultuur dus niet meer aan de orde. Wanneer je water geeft, wordt het water opgeslagen door de hydrokorrels. Deze korrels geven geleidelijk water af, waardoor je meestal maar een keer in de vier weken water hoeft te geven.

Dit betekent dat de plantjes op hydrocultuur minder vatbaar zijn voor ziekten en wortelrot. Daarnaast vragen deze planten minder aandacht van jou. Let er wel op dat niet alle planten geschikt zijn voor hydrocultuur. Je kunt alleen planten gebruiken die speciaal zijn gekweekt als hydroplant. Een normale plant krijgt namelijk al gauw last van wortelrot.

Het opmaken van hydrocultuur

Bij het opmaken van hydrocultuur heb je een hydroplant, een buitenpot, een inzethoes, een watermeter, hydrokorrels en een voedingsstof nodig. Je vult eerst de buitenpot met een laag hydrokorrels om de pot op te hogen. Vervolgens zet je een inzethoes boven op de hydrokorrels met daarin de hydroplant en de watermeter. Daarna vul je de pot vol met hydrokorrels.

Semi-hydrocultuur

Het grote verschil tussen hydrocultuur en semi-hydrocultuur is dat planten bij semi-hydrocultuur deels leven op potgrond en deels op water. Deze planten komen gewoon in de grond te staan, maar onder in de pot zitten steentjes die het water opvangen. Dit kunnen hydrokorrels zijn of ander gesteente zoals vulcastrat. Zo is jouw plant alsnog een aardeplant met alle voordelen van hydrocultuur. Je hoeft dus bij semi-hydrocultuur ook minder water te geven omdat de steentjes de plant voorzien van water wanneer de plant erom vraagt.

Het opmaken van semi-hydrocultuur

Bij het opmaken van semi-hydrocultuur heb je een plant, een buitenpot, een inzethoes, een watermeter en steentjes nodig. Hoog eerst de buitenpot op met een laag steentjes, zoals vulcastrat, en plaats hier vervolgens de inzethoes op. Je zet de plant inclusief de watermeter in de inzethoes en vult de rest aan met de steentjes.

Veelgestelde vragen

Wat is hydrocultuur?

Planten die leven op hydrocultuur, leven eigenlijk op het water. Het voordeel van planten op hydrocultuur is dat je bijna geen water meer aan je planten hoeft te geven en dat jouw plant minder gevoelig is voor ziekten.

Welke planten kunnen leven op hydrocultuur?

Voornamelijk sterke planten kunnen goed leven op hydrocultuur. Denk daarbij aan de philodendron, monstera, graslelie, begonia en de epipremnum.

Wat is semi-hydrocultuur?

Planten die leven op semi-hydrocultuur leven deels op het water en deels op potgrond. Onderin de pot zitten stenen die het overtollige water opvangen.

Pagina beoordelen?

One Comment

  1. Hallo,

    Wat ik nu niet begrijp dat je onder de inzethoes hydrokorrels moet doen om het overtollige water af te voeren. Juist is de inzethoes waterdicht ?
    Dit kan ik niet rijmen. Heb een strelitzia nicolai maar moet hem ompotten.

    Graag advies.
    Bij mij gaan alle planten naar een jaar dood. Dat wil ik niet meer.

    Met vr. groet,
    Janny

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *